God heeft jouw geluk voor ogen

“Het leven is wat je overkomt als je andere plannen maakt”. Acda & De Munnik zongen het al. Herken jij je grapes-285317_1280 hierin? Welke plannen heb jij allemaal gemaakt? En kwamen ze uit? Voor veel mensen is het wel herkenbaar. We hebben nu eenmaal niet alles in de hand. Het valt mij op dat deze omschrijving van het leven ook veel terug komt in de kerk. We maken onze plannen en smeken, bidden, vertrouwen of proclameren dat God dit plan zal zegenen. We maken dan de fout dat we gericht zijn op onze eigen plannen in plaats van de plannen van God.

Jeremia profeteerde daar al over (Jer. 29:11-14). Omdat Israël ongehoorzaam was geweest liet God zijn volk vanuit Jeruzalem naar Babel voeren. Israël had het zwaar in Babel waar ze hun identiteit dreigden kwijt te raken en volop afgoderij was. Een deel van het volk verlangde ernaar om terug te keren. Het waren verlangens van het vlees. Naar status, vrijheid en bezittingen. Dan zegt Jeremia namens God dat God het geluk van zijn kinderen voor ogen heeft. Zijn plan met zijn volk staat vast. Ze zullen God weer zoeken en God zal zich laten vinden. God zal zijn volk na 70 jaar terug laten keren naar Jeruzalem. Eerst zullen zij moeten leren om hun plannen af te stemmen op Gods plannen. Om God te vertrouwen. In hoeverre geldt dat ook voor jou? God is beter in staat om te bepalen waar jij gelukkig van wordt dan jijzelf.

Het ware geluk vinden we bij God. Hij heeft een plan voor jouw en mijn leven. Zijn plan. Een veel mooier plan dan wij ooit zouden kunnen bedenken, namelijk dat we vrucht dragen. Nu denk je misschien ‘ja maar zo zit ik niet in elkaar. Dan moet ik allemaal dingen gaan doen die ik niet leuk vindt en hou ik te weinig tijd over voor mijn eigen plannen’. Ik heb zo ook gedacht. Was druk bezig om mijn verantwoordelijkheden thuis, op het werk en in de kerk te dragen. Ik zag weinig geestelijke vruchten van mijn inspanningen. Hoe hard ik ook werkte. Tot ik een burn-out kreeg en niks meer leuk vond. God heeft mij in die periode geleerd om andere prioriteiten te stellen. Wat zijn plannen zijn. Ook voor mijn leven. Als je meewerkt met Gods plan zal je zegen ervaren. De vrucht van de geest wordt steeds zichtbaarder in je leven. Als God je kan gebruiken kan dat een groot verschil maken in het leven van mensen.

Dus stop met je richten op je eigen plannen. Richt je op God. Op wie hij is en welke plannen hij voor jou heeft. Bijvoorbeeld door het evangelie van Johannes te lezen, waarin Jezus uitgebreid laat zien wie God is. Je zult zien dat het je leven verandert. Dat de vrucht van de Geest steeds meer zichtbaar wordt. Juist omdat God jouw geluk voor ogen heeft. Durf jij het aan?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.