God is groot; hij kent je door en door

Soms kunnen er dingen gebeuren in je leven waardoor je ineens weer wordt stilgezet bij de grootheid van embryo-159691_1280God. Een mooie zonsondergang, een kans die zich ineens aandient voor de baan naar je hart, of innerlijke rust in een moeilijke situatie. Herken je dat?

Vaak komen dit soort dingen helemaal onverwacht. Zo ook enkele weken geleden bij ons thuis. Mijn vrouw voelde zich al een tijd niet lekker in verband met de nasleep van een hersenschudding. Het werd maar niet beter en we begonnen ons al een beetje zorgen te maken. Wat we niet wisten dat was dat dit de kenmerken waren van een groot cadeau dat onze God ons wil geven: een broertje of zusje voor onze twee kinderen. Een verassing, omdat het niet in onze planning zat. Maar de plannen van God zijn altijd anders en veel mooier dan je eigen plannen.

We waren er meteen hartstikke blij mee, maar omdat we geen rekening hadden gehouden met een kindje moesten we wel erg aan het idee wennen. In het begin is alles zo onwerkelijk. Met je verstand weet je van de zwangerschap. Na twee testen, want na de eerste test geloofden we het nog niet. Het is zo onwerkelijk. Wij nog een kindje?

Ik realiseerde mij dat ik nog geen idee heb hoe het allemaal gaat lopen. Wordt het een jongen of een meisje? Lijkt het op mij of op mama? Zal het kindje God van dichtbij leren kennen? Het mooie is dat God het allemaal al weet. Hij heeft het gemaakt en al voordat God het kindje maakte had het geen geheimen meer voor hem. Psalm 139 zegt: “toen ik in het verborgene gemaakt werd, kunstig geweven in de schoot van de aarde, was mijn wezen voor u geen geheim. Uw ogen zagen mijn vormeloos begin, alles werd in uw boekrol opgetekend, aan de dagen van mijn bestaan ontbrak er geen één.” Dat wil zeggen dat God zo groot is dat hij alles al weet van een kindje dat nu pas 10 weken in de buik van mijn vrouw zit.

Hoe mooi is het dat God alles al van ons wist voordat we bestonden. Wat we ook doen, laten of voelen: God is zo groot dat hij het weet. Daarom kunnen we ook altijd bij hem terecht. We hoeven niets achter te houden, want hij weet het toch al. Maar we mogen bij hem komen om over moeilijke dingen ons hart te luchten of de mooie dingen met hem te vieren.

Nu zou je misschien kunnen denken ‘weet God dan echt alles al? Alle keuzes die ik maak, de man of vrouw die ik zal trouwen? Ik weet niet of dat zo is. Ik geloof wel dat God weet hoe we eruit zien. Van buiten, maar vooral ook van binnen. Of onze harten bij God zijn of welke dingen onze harten bij God vandaan houden. God geeft ons namelijk ook de vrijheid om te kiezen. Doordat we die vrijheid hebben kunnen we ook tot op zekere hoogte sturing geven aan ons leven. Maar de hoofdlijn ligt vast. Die heeft God in ons gelegd nog voordat wij in de schoot van onze moeder werden geweven.

God is groot. Hij kent je door en door. Hij weet alles van je. Laat dat tot je doordringen. Bijvoorbeeld door Psalm 139 biddend te lezen en daar je eigen naam in te vullen. Je zult merken dat je steeds dichter bij hem komt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.