Vluchten, lijden en God

Hoe kan het dat God dit allemaal toelaat als hij zoveel van mij houdt? Naar het waarom van lijden. Een vraag die we ons allemaal misschien wel eens stellen, maar dit keer recht uit het hart. Het meisje dat deze vraag stelde woont sinds een paar maanden in Nederland. Ze is met haar familie gevlucht uit Syrië. Alles achtergelaten. Dat doe je niet voor je lol. Het verhaal van haar familie ken ik niet. Wat ik wel heb gehoord van veel vluchtelingen is dat een christen de keuze om God trouw te blijven vaak moet betalen met de dood. Kerken lopen leeg, omdat mensen op de vlucht zijn. Soms worden kerken aan stukken geschoten of ingenomen door moslims die hun moskee hebben verloren in een bombardement.

Woestijnperiode

Hoe kan het dat God dit allemaal toelaat als hij zoveel van mij houdt? Een goede vraag. Een logische vraag ook, maar zo moeilijk te beantwoorden. De Bijbel laat zien dat God ons soms dingen wil leren. Juist door moeite heen. Dat was zo bij Mozes en bij Job. Maar het gebeurt ook dat God ons soms onze gang laat gaan. We noemen dat wel een woestijnperiode. Dat was het geval bij Jezus, nadat hij gedoopt was in de Jordaan, maar ook David maakte zo’n periode mee toen hij op de vlucht was voor Saul. Ons geloof wordt dan getest. Vertrouwen we echt op God. Mag hij echt koning zijn over ons leven? Of blijven we dat toch liever zelf?

Soms weten we het niet

Vooral in het oude testament vinden we ook wel de gedachte dat God ons straft als we ongehoorzaam zijn. De oude Israëlieten dachten bijvoorbeeld dat een slechte oogst het gevolg was van hun slechte gedrag. Als zij weer zouden terugkeren naar God dan zou hij hen weer zegenen. Dat blijkt bijvoorbeeld uit Psalm 85. Maar ja, wat is nu de oorzaak van het lijden van dit meisje en van zoveel van haar lotgenoten. Ik weet het niet, maar ik geloof dat God het kan omkeren. Er iets moois van kan maken. Sterker nog: ik zie dat God deze mensen zegent in hun situatie.

Enthousiast over Jezus

Ik zie mensen die bereid zijn om alles achter zich te laten om een veilige plek in Nederland te vinden. Mensen voor wie een gevaarlijke oversteek met een rubberbootje kennelijk opweegt tegen de ellende in het thuisland dat geen thuis meer is. Ik zie mensen die teruggeworpen worden op zichzelf, hun families en God. Hoor fantastisch mooie getuigenissen van mensen die Gods zegen ervaren. Mensen die tijdens of na hun vlucht Jezus pas echt hebben leren kennen. Mensen die dolenthousiast zijn over Jezus en die steeds opzoek zijn naar mogelijkheden om anderen te vertellen over God die heer wil zijn van alle mensen. Krachtige getuigenissen zijn het. Mensen die zo blij zijn dat ze kinderen van God zijn dat je het kunt zien, voelen, ruiken en horen. Deze mensen raken mij. Ik krijg er energie van.

God heeft een plan

Ik geloof dat God een schitterend plan heeft met deze mensen. In West-Europa kunnen we zoveel van ze leren. Leren om blij te zijn met en om God. Om vrijmoedig over God te spreken. Hem te aanbidden en echt met hem te leven. En niet in de laatste plaats om gastvrij te zijn, want daarin zijn zij zoveel beter dan wij. We kunnen samen een licht in de wereld zijn door te getuigen over het Licht dat eens zal terug komen.

Onze culturen verschillen, maar in Jezus zijn we één. Vullen we elkaar aan, zodat Gods licht steeds meer zal gaan stralen. Het is dan wel geen antwoord op de grote waarom-vraag, maar laat wel zien dat God aan het werk is. Hij verandert levens en wil mensen gebruiken om zijn naam bekend te maken in de wereld. Om het grote plan dat hij heeft met de wereld uit te voeren. Een wereld in nood, waarin Jezus het enige antwoord is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.