Gods zegen onderweg: alles wat je nodig hebt

In veel kerken wordt de dienst afgesloten met een zegen. Een hele bekende is de zegen van Numeri 6:24-26: “Moge de  HEER u zegenen en behoeden! Moge de HEER de glans van zijn gelaat over u spreiden en u genadig zijn! Moge de HEER zijn gelaat naar u keren en u vrede schenken!” Zo maar een zegen die jarenlang over mij werd uitgestort zonder dat het mij ècht iets zei. Totdat ik mij vanwege een opdracht voor mijn studie in de betekenis ging verdiepen…

Israël op reis

Het volk Israël was bevrijd uit Egypte. Aangekomen bij de Sinai. Op de vraag van God of Israël zijn volk wilde zijn had Israël ‘ja’ geantwoord. Als huwelijksgeschenk had het de 10 geboden mee gekregen. Een lange reis van 40 jaar door de  woestijn lag in het vooruitzicht. Het zou een zware reis worden. God zou Israël te eten geven, redden van giftige slangen en de overwinning geven over andere volken. Om het uiteindelijk naar het beloofde land te brengen. Maar Israël zou zich in die periode als een ondankbare en zeurende echtgenote gedragen. Het eten was niet goed, de reis te lang en de leiding niet goed. ‘Waren we maar in Egypte gebleven’ klonk het vaak.

Als je het leest doet het een beetje denken aan een (te) lange wandeling op een warme dag met kinderen over een weg waar weinig te beleven is. Zeuren, zeuren, zeuren … Maar ben eens eerlijk. Zeur jij ook wel eens tegen God? In een periode van ziekte, werkloosheid of andere zorgen. Ik wel.

De zegen

Ondanks dat God weet dat de reis pittig zal zijn wil hij dat het zijn bruid aan niets ontbreekt. Hij geeft de priesters woorden mee voor een zegen die zij over het volk moeten uitspreken. Het uitspreken van een zegen was een belangrijke taak voor een priester. Door hen te verplichten het volk te zegenen wist God zeker dat Israël zijn zegen zou kunnen ontvangen.

De tekst van die zegen is heel bijzonder. Het stelt de bescherming van de Israëlieten in het vooruitzicht(behoeden). Gods altijddurende nabijheid (de glans van zijn gelaat over u spreiden). Het volk hoeft maar een kik te geven en God zal het horen en antwoorden, want hij is altijd bij ze. God ziet zijn volk, zoals jij je vriend of vriendin zag toen je voor het eerst tot over je oren verliefd was (zijn gelaat naar u keren). Hij zal ze alles geven wat ze nodig hebben. Gezondheid, voedsel, kleding, bescherming en aan het einde van de reis het beloofde land.

Gods vrede

God stelt zelfs vrede in het vooruitzicht! In de Bijbel is dit niet gewoon het tegenovergestelde van oorlog. Nee, het is een situatie van compleet geluk. Waarin alles goed is tussen jou en God en de mensen om je heen, maar ook met je gezondheid … Het gaat om alle onderdelen van het leven.

Voor jou

Wat een gave God hebben wij! Hij wil je zegenen; waar je ook naartoe gaat. Hij wil dat je alles van hem ontvangt wat je nodig hebt. Of het nu een duister dal is of een bergtop in de zon. Of je boos bent of blij, dankbaar of ondankbaar. Zijn zegen is voor jou, maar je moet het wel zien. Israël zag het niet en wenste zelfs dat het als slaaf in Egypte was gebleven. God gunt je vrijheid. De vrijheid om niet gebonden te zijn aan allerlei dagelijkse zorgen. Als je hem vertrouwt zal je die vrijheid ook ervaren. Zoals God in de woestijn meeging in een wolkkolom is hij ook altijd bij jou. Zijn zegen is voor jou. Dus je mag er op rekenen dat hij voorziet in alles wat je nodig hebt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.