Preek over kwetsbare vrijheid en slavernij

Op 8 januari sprak ik bij de Hoeksteen in Etten-Leur over onze vrijheid. Onze kwetsbare vrijheid. Op Golgotha heeft Jezus jouw en mijn vrijheid verdiend. Toch hebben wij de neiging om onszelf weer gevangen te laten zetten. In gevoelens van schaamte en schuld, omdat we ook zo vaak tekort schieten. We voldoen niet aan onze eigen verwachtingen of aan die van de ander. De maatschappij legt patronen op die als een slavenjuk kunnen voelen.

We worden weer slaven van de wet

Paulus waarschuwt ons in Galaten 5:1-6 om niet opnieuw slaven te worden door ons te richten op de wet van Mozes. Op dezelfde manier kunnen we ons richten op de wetten van onze omgeving. De eis dat we alles uit onszelf halen en de juiste spullen hebben. Of onze eigen religieuze wetten. Die voorschrijven dat we wel genoeg tijd met God moeten doorbrengen. Door maar veel te bidden en Bijbel te lezen, want dat leidt tot zegen. We raken teveel gericht op de verwachtingen van onszelf en die van de ander. De vrijheid die Jezus voor ons heeft verdiend is kwetsbaar. Daar moeten we zuinig op zijn.

Vrijheid via identiteit in Christus

Echte vrijheid gaat er om dat je weet dat je rechtvaardig bent voor God. Er is niets dat je kunt doen of laten om dat weer kwijt te raken. Van daaruit mag je in een soort rust komen en vanuit die rust gaan leven. Vanuit je identiteit in Christus.

Een krachtig geloof en God ├Ęcht leren kennen

Het is belangrijk dat je een krachtig geloof hebt en de liefde van God echt leert kennen. Dat begint met het richten van je blik op Jezus. Je verwonderen over wie hij is en wat hij voor jou gedaan heeft. Dan ga je dingen van God verwachten. Daarnaast moeten we ook eerlijk zijn over wat er in ons hart leeft en die dingen naar buiten brengen.

Heersen over gevoelens van angst en schaamte

Als er gevoelens van angst en schaamte naar boven komen dan moeten we daar iets mee doen. Je kunt heersen over deze gevoelens door ze bij Jezus te brengen. Koppel die negatieve gevoelens aan de mooie dingen van het evangelie. Gevoelens van angst koppelen aan Jezus heerschappij over de schepping. Negatieve gevoelens van ongeduld koppelen aan het onuitputtelijke geduld van Jezus. Als je dat doet zal je merken dat je hart gaat veranderen, waardoor je verwachting steeds groter wordt en je geloof sterker. Dan zal je merken dat je echt vrij bent.

Als je de preek wilt naluisteren klik dan hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.