Een levensles uit de tuin: de strijd tussen de sierkers en een te groot geworden struik

Ongeveer acht jaar geleden hebben we in onze tuin een nieuwe grote plantenbak hebben aangelegd. De planten die je koopt om de bak te vullen zijn op dat moment klein. Zo hebben wij een sierkers in de tuin geplant en daar vlak in de buurt een struik. Inmiddels is de sierkers een mooie boom geworden. De takken reiken tot aan de dakgoot. Onder de boom is het struikje ook groter geworden. De stronk van de struik staat nu vlak naast de stam. De takken van de struik reiken tot waar de takken van de boom beginnen. Al een paar jaar zie ik dat aan en denk dan: zo gaat dat niet.

Een boom met waarde

Over een paar weken staat de boom in bloei. Ik kijk er naar uit, want het is een prachtgezicht. De dan al aanwezige bijen en hommels geven een concert als ze zich tegoed doen aan de nectar. Alleen als de zomer komt, worden de blaadjes al snel geel en is de boom al bijna kaal voordat de herfst begint. Ik heb me al vaak afgevraagd of we de boom niet moeten weghalen. De andere planten en de struik komen dan beter tot hun recht. Maar als de winter komt en de vogels de kersen in de boom komen eten en de takken een mooie plek bieden om de roodborstjes en vinkjes bij te voeren, bedenk ik mij dat deze schepsels de boom nodig hebben. Net als de bijen en hommels in het voorjaar. Het is niet de boom, maar de struik die er onder staat die weg moet.

Met wortel en al

Afgelopen week ben ik begonnen om de takken van de struik te af te halen en is alleen de stronk nog overgebleven. Op het eerste gezicht lijkt het al heel wat, de boom heeft ruimte gekregen. Toch moet het belangrijkste nog gebeuren: de stronk zal met verenigde kracht er nog uitgetrokken moeten. Daar ligt de ‘wortel’ van het probleem. De boom krijgt pas echt ruimte als ook zijn wortels niet worden gehinderd om verder de groeien en er meer voedingstof over zijn is om te groeien.

Struiken in je leven

In mijn leven met God is dat ook zo. Het kan zijn dat ik geniet van een struik die groeit en mooie lilakleurige bloemen geeft. Maar de wortels van de struik zitten in de weg aan mijn eigen groei. In het drukke en veeleisende zomer seizoen, verlies ik sneller mijn blaadjes omdat ik niet genoeg ruimte en voeding krijg. Dan is het zaak om niet alleen de takken van de struik weg te halen, maar ook de stronk uit de aarde te trekken. Dat kan pijn doen. Misschien beschadigen mijn eigen wortels bij het weghalen van de struik en zie ik er daarom tegenop. Gelukkig weet ik dat God voor mij zorgt. Hij zorgt voor nieuwe voeding, zodat mijn wortels herstellen en verder en dieper kunnen groeien.

Voor je eigen groei is het soms nodig om struiken die al langer in je leven aanwezig zijn, rigoureus te verwijderen. Vaak heb je het niet eens in de gaten welke gewoonten, bezigheden die je hebt, soms zelfs relaties die jou hinderen in je groei. Bidt dat de Heilige Geest je wijst op ‘struiken’ in je leven. En Hij zal jou ook de moed geven om stappen te zetten die nodig zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.