Merkbaar aanwezig evangeliseren

Het gevraagd en vooral ongevraagd vertellen over Jezus. Dat is wat mij vaak te binnen schiet als ik het woord evangeliseren hoor. En of het nu op een sinaasappelkistje, bij het station of in een drukke winkelstraat is ik krijg er altijd een beetje jeuk van. Ik denk dat het door de stereotype houding komt. Zonder aanziens des persoons gewoon het goede nieuws brengen. Of die ander daar nu op zit te wachten of niet. Het nieuws is goed alleen moet die ander dat nog gaan begrijpen. En omdat we nu eenmaal de opdracht hebben om het goede nieuws te verkondigen wordt het die ander door de strot geduwd, opdat er zieltjes worden gewonnen voor het koninkrijk.

Connectie maken

Dit beeld is natuurlijk erg zwart-wit en doet geen recht aan de goede intenties die evangelisten meestal hebben. Ik denk wel dat de boodschap vaak ten onrechte voorop wordt gesteld, terwijl het in eerste instantie om de ander zou moeten gaan. De Bijbel laat zien dat Jezus aanwezig was onder de mensen die dat nodig hadden. Of ze nu ziek, wetteloos, zedeloos of op welke manier dan ook afweken van de standaard. Jezus was niet in eerste instantie aanwezig om te genezen of te eten te geven, maar om echt connectie te maken. Te zien wie die ander was. Wat er in zijn of haar hart omging. Welke behoefte er achter de honger, dorst of eenzaamheid zat.

Ik ben met jullie

Als Jezus met hemelvaart zijn plaats in gaat nemen naast zijn vader zegt hij “ik ben met jullie”. Dus waar zijn leerlingen ook gaan hij gaat met ze mee. Zo is hij bij Petrus in de gevangenis. Bij Paulus als hij schipbreuk leidt. Bij Johannes als hij verbannen is naar Patmos. Maar ook bij Petrus als Cornelius tot geloof komt of bij Paulus als hij Timotheüs opleidt. Hij is aanwezig. Altijd.

Voorbeeld voor onze aanwezigheid

Deze aanwezigheid is een voorbeeld hoe wij aanwezig mogen zijn in de levens van mensen om ons heen. Of ze Jezus nu wel of niet kennen. Want als je aanwezig bent voor de ander ben je ook op de ander gericht. Dan ga je zien wat de ander nodig heeft. Hoe God aanwezig is in het leven van de ander. Dan ga je je afvragen wat je voor die ander kunt betekenen en wat het goede nieuws van Jezus is in en voor het leven van die ander. Ik geloof dat we gaan zien wat God ziet als we door die bril leren kijken. En als we daar dan ook nog naar handelen dan is dat een onweerstaanbaar getuigenis van het koninkrijk. Een getuigenis dat levens verandert.

Recht doen aan Jezus

Ik geloof dat deze houding de sleutel is tot een vorm van evangelisatie die recht doet aan wie Jezus echt is. Dat we op deze manier de missie die God zelf is begonnen kunnen voortzetten door de kracht van de Geest. Het kost misschien meer tijd dan staan op een sinaasappelkistje of het aanspreken van mensen bij het station of in een drukke winkelstraat. Maar hé, God heeft ons niet geroepen druk te zijn met van alles en nog wat en dan het laatste restje van onze tijd beschikbaar te stellen. Hij heeft ons geroepen om vrucht te dragen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.